Miskolc fő közlekedési csomópontjának, a Búza tér térségének beépítése, hasznosítása a XIX. század elejétől, közepétől folyamatosnak nevezhető, de lényegesen a kiegyezést követően, a XIX. század utolsó harmadában gyorsult fel.
A Búza tér területén – amely nevére is utal – alakultak ki a búzaraktárak, malátatárolók, melyek élénkítően hatottak a kereskedelem, az árucsere fő színterére, a Búza térre.

1883-ban Soltész Nagy Kálmán polgármester terjesztette a közgyűlés elé a „búzatér árucsarnok” gondolatát.Ádler Károly Miskolc város első városszabályozási tervének készítésekor, 1894-1895-ben többször is megfogalmazta, hogy ez a közlekedési, kereskedelmi és ipari központ az egyik legfelértékesebb területe, utcacsoportja Miskolcnak.

Szűcs Sándor városi főmérnök az 1922. évi szabályozási tervpályázatokból – három beépítési elgondolás közül – kiemelte a Búza térrel kapcsolatos elképzeléseket és azokat igyekezett összeegyeztetni a városi realitásokkal, másrészt a vásárteret használók igényeivel. így fogalmazódott meg a modern nagyváros igényeit kielégítő vásárcsarnok létesítésének gondolata.

Az 1925-ös közgyűlés végül jóváhagyta és hozzájárult az építkezéshez, melyet Münnich Aladár budapesti építész tervei alapján, egy sor jó nevű miskolci cég közreműködésével alig több, mint egy év alatt készítettek el.

Az átadásra 1926. szeptember elsején került sor és ez lett a vidéki Magyarország egyik legszebb vásárcsarnoka, melyről minden miskolci és számos országos lap is tudósított.

A II. világháború idején – környezetével együtt – a Vásárcsarnok is komoly károkat szenvedett. A megsérült középületek között a lista élére került a Vásárcsarnok, melynek károsodása 60%-os volt.

A romok eltakarítását követő újjáépítés azonban sokáig váratott magára, így az épület teljes rendbetételére, átépítésére valamint a két melléképület hozzáépítésére 1957-58-ban került sor.

Az 1960-as évektől kezdődően az épületekben lévő elárusítóhelyek száma kevésnek bizonyult és mind többen szorultak ki a külső fedett elárusítóhelyekre.

Az 1990-es évek közepétől a miskolci Búza téri piac megújulása a városi slágertémák közé emelkedett, az egyik leggyakoribb aktuális „ügy” lett az újságírók, a szakemberek körében, de a közvéleményben is.

Ennek eredményeként 2005. januáijában Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata ötletpályázatot írt ki, amelyben a pályázóiktól olyan javaslatokat, véleményeket, elképzeléseket vártak, melyek megnyugtató választ adnak a Búza téri Vásárcsarnok és piactér fejlesztésére, rekonstrukciójára.
A pályázati tervek elkészítésénél a pálvázóknak figyelembe kellett venniük a piactér hagyományait kiemelten kezelve azt, hogy a „piac” jellege, tevékenysége megmaradjon, sőt erősödjön.

2006. januáijában a Búza téri Vásárcsarnok épületegyüttesei közül az 1926-ban átadott központi csarnokot műemlékké nyilvánította a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal.
A pályázati anyagok közül a városi közgyűlés 2006. július 6.-án az IKERON Zrt. anyagát találta a legjobbnak. A közgyűlés határozata alapján megalakult a Miskolci Piac Fejlesztő és Üzemeltető Zrt., mely társaság Csikós Mihály Építészirodája tervei alapján 2007. áprilisában elkezdte a beruházást.
Az újjáépült Búza téri Vásárcsarnok és Piactér 2008. októberében került átadásra.

Image Description Image Description Image Description Image Description